Урочисте засідання, присвячене 20-й річниці Консорціуму «КСК»

        Консорціум «КСК» (Науково-дослідний інститут будівельних конструкцій (НДІБК), Київський інститут «Енергопроект» (КІЕП), Міжгалузевий науково-технічний центр (МНТЦ) «Укриття») був утворений 10 червня 1997 р. Основна мета створення Консорціуму полягала в комплексному вирішенні інженерних завдань щодо стабілізації нестійких будівельних конструкцій, забезпечення ядерної і радіаційної безпеки об'єкту "Укриття" Чорнобильської АЕС та перетворення його в екологічно безпечну систему. 
Діяльність Консорціуму була схвалена:
- Віце-президентом Національної Академії наук України - В.Г. Бар’яхтаром; 
- Заступником Голови Державного комітету з будівництва України - А.Ф. Горбатовським; 
- Першим заступником Міністра енергетики України - М.А. Фрідманом.

   Консорціум здійснював діяльність по комплексному рішенню завдань, спрямованих на перетворення об'єкта «Укриття» (ОУ) за напрямами:
- стабілізація нестійких будівельних конструкцій ОУ; 
- поводження із паливовміщуючими матеріалами та радіоактивними відходами;
- створення систем комплексного моніторингу стану ОУ; 
- забезпечення протипожежного захисту; 
- створення захисних екранів і локалізуючих бар'єрів для безпечного виконання робіт по стабілізації і перетворенню ОУ; 
- розробка нормативних документів по проблемі; 
- науково-технічний супровід і авторський нагляд; 
     Робота Консорціуму здійснювалася у взаємодії із зарубіжними партнерами, державними структурами, проектними і науково-дослідними організаціями, регулюючими органами і експлуатуючою організацією - ДСП «Чорнобильська АЕС». 
      Вона грунтувалася  на базових документах, спрямованих на координацію науково-дослідних робіт в межах зони відчуження, згідно яких:
 - МНТЦ «Укриття» здійснював функції головної організації - наукового керівника по перетворенню об'єкта «Укриття» в екологічно безпечну систему; 
- ДП НДІБК виконував функції головної організації по оцінці стану і стабілізації будівельних конструкцій об'єкта «Укриття» (обстеження, комплексна оцінка, розрахунки і підсилення); 
- Київський НДПКІ «Енергопроект» здійснював функції Генерального проектувальника Чорнобильської АЕС і виконував проектні роботи по стабілізації і перетворенню об'єкта «Укриття» в екологічно безпечну систему.
        У 1997 році члени Консорціуму брали участь у розробці структури і основних положень Плану SIP.  План SIP розроблявся в лютому 1997 року в Дармштадті під керівництвом Норберта Молітора (Трішлер і Партнери), Євгенія Білоусова (ЧАЕС) і Дениса Крейда (PNNL). У роботі брали участь фахівці Німеччини, США, Франції, України, Італії, Японії, Великобританії. Структура робіт SIP встановлює черговість виконання завдань і пов'язаних з ними заходів. Рекомендований курс дій включав короткострокові заходи (Завдання 1 - 18), спрямовані на зменшення вірогідності руйнування ОУ, пом'якшення наслідків раптового руйнування, підвищення ядерної безпеки, безпеки робітників і персоналу і довгострокові заходи (Завдання 19 - 22), що відповідають стратегії заходів.
       У лютому 1998 р. між Консорціумом «КСК» і американською компанією «Morrison Knudsen» (США) утворений Міжнародний Консорціум «Чорнобиль», ICC (MK) JV, діяльність якого спрямована на спільні дії з розробки Проекту «Чорнобильська АЕС - блок 4. План здійснення заходів на об'єкті «Укриття». Першочергові проекти. Пакет А "Цивільне будівництво". 
       Консорціум, до якого входила також англійська фірма «БНФЛ», працював над чотирма завданнями SIP:
Завдання 1: «Проект інтеграції і мобілізації, Стабілізації і екранування»;
Завдання 6: «Структурні дослідження і моніторинг»; 
Завдання 7: «Геотехнічні дослідження»; 
Завдання 21: «Стратегія безпечного Конфайнмента».
       В 2005 році Консорціум «КСК» взяв участь у розробці Технічного завдання на проектування і будівництво Нового безпечного конфайнмента (НБК) та розробки концептуального проекту (ТЕО) НБК. Основні результати великої роботи щодо будівельних проблем викладено в монографії «От Укрытия до конфайнмента четвёртого блока Чернобыльской АЭС. Строительные аспекты».
Значущими роботами щодо забезпечення безпеки ОУ і навколишнього середовища були роботи Консорціуму «КСК» щодо стабілізації нестійких будівельних конструкцій, які були завершені у 2008 році.
       У 2009 - 2017 роках діяльність фахівців «КСК» була пов'язана з роботою Інженера Клієнта Чорнобильської АЕС і створенням Нового безпечного Конфайнмента, перевіркою вимог українських нормативних документів і робіт, що виконуються французьким Консорціумом "NOVARKA" на майданчику Чорнобильської АЕС. 
В урочистому засіданні, присвяченому 20-й річниці від дня заснування Консорціуму «КСК», взяли участь  керівники та провідні фахівці Міжгалузевого науково-технічного центру «Укриття» (МНТЦ «Укриття») Національної Академії наук України, Державного науково-дослідного інституту будівельних конструкцій (ДП НДІБК) Мінрегіону, Акціонерного товариства «Київський науково-дослідний та проектно-конструкторський інститут «Енергопроект» (КІЕП) та Інституту проблем безпеки атомних електростанцій (ІПБ АЕС) Національної Академії наук України. 


IMG_4918 копия.jpg

IMG_4754.jpg

IMG_4580.jpg

IMG_4953.jpg


      Після розгляду результатів робіт, виконаних Консорціумом «КСК» за 20 років та актуальності питань перетворення об'єкта «Укриття» в екологічно безпечну систему, було затверджене рішення.




Членство в громадських організаціях