Засідання Технічної та Координаційної комісій UEAtc

         

      Європейський союз з технічних ухвалень у будівництві (UEAtc) – союз, який об'єднує на добровільних засадах національні інститути, центри та організації, які займаються формуванням технічних ухвалень. Був створений в 1960 році з метою полегшити пересування будівельної продукції з країни в країну завдяки практиці взаємного визнання добровільних ухвалень.
        Поле інтересів UEAtc стосується будь-яких інновацій в будівельній продукції і процесів.
      Метою UEAtc є зниження бар'єрів будь-якого виду та збільшення і просування наукового підходу стосовно утверджень інновацій в галузі будівництва. 
    UEAtc є мережею європейських інститутів і інститутів сусідніх країн. Включає вісімнадцять інститутів-членів, сімнадцять з яких розміщені по всій EEA (Європейській Економічній Зоні) та один в Східній Європі, а саме ДП НДІБК.
     ДП НДІБК представляє Україну в Європейському союзі з технічних ухвалень у будівництві з 2008 року. Директор ДП НДІБК Геннадій Григорович Фаренюк бере активну участь в роботі Технічної та Координаційної комісій UEAtc. Для України та ДП НДІБК співпраця з UEAtc є дуже важливою. Ми маємо можливість брати участь в процедурах ЄС (ЕОТА) стосовно надання Європейських технічних оцінок новій продукції, що допомагає спрощувати технічні бар’єри у торгівлі. Це дозволяє прискорити входження будівельної галузі України до Європейської спільноти та впровадженню європейської нормативно-правової бази в українську, співпраці ДП НДІБК та інститутів європейських країн в напрямках розвитку системи технічного регулювання в будівельній галузі України та підготовці технічних ухвалень  в рамках співпраці з UEAtc.

      В рамках засідань Технічної та Координаційної комісій UEAtc, в якій беруть участь лише члени зазначених комісій, проходять також семінари.
       28 жовтня на семінарі з переходу на цифрові технології були представлені різні погляди на цифрові ланцюги зберігання даних про сертифікацію та пропозиції щодо інтеграції даних про сертифікацію в BIM (інформаційне моделювання будівель). В рамках семінару UBAtc (бельгійський орган з сертифікації) були представлені погляди щодо вищезгаданих даних про технічні ухвалення, тобто використання даних у технічних ухваленнях для користувачів згідно зі спеціалізованими сайтами з будівництва.
      29 жовтня відбулись 39-те засідання Технічної  комісії та перша сесія 73-го засідання Координаційної комісії  UEAtc. На засіданнях були обговорені схема прийняття технічних узгоджень в будівництві та правила UEAtc щодо сертифікації відповідності технічних узгоджень і їх взаємного прийняття членами UEAtc.

IMG-20191029-WA0005.jpg

IMG-20191029-WA0006.jpg

IMG-20191029-WA0008+.jpg
 
          30 жовтня продовжила свою роботу  Координаційна комісія  UEAtc. Були розглянуті результати роботи членів Союзу, результати роботи з міжнародними організаціями ЕОТА, СEN, ECCREDI і зміни до європейських постанов, що стосуються Директиви по будівельній продукції.

IMG-20191030-WA0000.jpg

IMG-20191030-WA0002+.jpg

IMG-20191030-WA0004+.jpg

      31 жовтня відбувся семінар з композитних систем для зовнішньої теплоізоляції (ETICS), який, зважаючи на важливість означеної теми, було вирішено провести в рамках  засідань Технічної та Координаційної комісій  UEAtc. Враховуючи те, що велику кількість Європейських Технічних Оцінок ETICS було видано на основі Керівництва ETA 004 та ведеться активна робота над  проектом Європейського стандарту на продукцію ETICS, багато членів UEAtc продовжують видавати технічні ухвалення для національного використання щодо ETICS. Зміст технічних ухвалень серед іншого відрізняються і тим, що ці технічні ухвалення відповідають потребам різних зацікавлених сторін. У деяких країнах  ведеться робота щодо уточнення того, як слід встановлювати ETICS, і Європейська федерація виробників ETICS також видала вказівки щодо цього питання. Тим не менш, останні зустрічі показали, що проблеми залишаються, методи монтажу відрізняються, і що може бути недостатньо знань для проектування. 
        На семінарі було презентовано підхід Великої Британії до безпеки систем ETICS по відношенню до опору бічного навантаження та статичному навантаженні та ініційовано дискусію про роз’єднання/відрив  системи у випадку пожежі. UBAtc (Бельгійський орган з сертифікації) презентував погляд на стійкість до вітру. 

    В рамках семінару з ETICS директор ДП НДІБК Геннадій Фаренюк презентував доповідь «Експериментальна оцінка факторів надійності ETICS». 

IMG-20191101-WA0000.jpg

IMG-20191101-WA0001+.jpg



 

Членство в громадських організаціях