Міжнародна наукова конференція «Підземний простір: освоєння, вивчення, вторинне використання»

Konf_pidzem_prostir.jpg25- 26 вересня 2015 року на історичному факультеті Запорізького національного університету завдяки співпраці Запорізького національного університету, Василівського історико-архітектурного музею-заповіднику «Садиба Попова» й Запорізького наукового товариства ім. Якова Новицького відбулася Міжнародна наукова конференція «Підземний простір: освоєння, вивчення, вторинне використання».

Тематика цього наукового зібрання була унікальною не лише для вчених-істориків вищих закладів, але й для представників усієї вітчизняної науки. Серед гостей був запрошений і представник нашого інституту Кривошеєв П.І. з розгляду питання щодо науково-технічних проблем будівництва і експлуатації підземних об’єктів. Він зазначив, що заявлена тема є дуже актуальною на сьогодні, коли перед нашою державою постало питання, як зберегти підземні комплекси Києво-Печерської Лаври та Софії Київської, як не допустити руйнування центрів Одеси та Львова тощо. Тому необхідно вивчати, як старовинне використання підземного простору впливає на сучасну міську забудову. Це – робота не лише для інженерів, але й для фахівців інших наукових дисциплін, зокрема для істориків.

Для проведення цього заходу запорізькі науковці виграли грант Європейського товариства екологічної історії. Справа в тому, що в Україні майже не розвинений такий історіософський напрям досліджень, як екологічна історія, що набуває все більшої популярності в країнах Європи та в Сполучених Штатах Америки. На сьогодні в нашій державі у вишах ще не готують фахівців із цієї дисципліни, відсутнє належне методичне забезпечення. Тож організація цієї конференції, тези доповідей учасників якої будуть потім видані англійською мовою, стала важливим кроком на шляху до створення нової дисципліни у вітчизняній історичній науці й водночас – до інтеграції до європейського наукового простору.

Робота конференції відбулася за секційними напрямками. Так, у секції «Історія підземного простору в Україні та за її межами» вчені з Києва, Кривого Рогу, Львова, Івано-Франківська та інших міст розглянули різноманітні аспекти практики освоєння та використання підземного простору й особливості дослідження поховальної культури та підземель.
Учасники другої секції – «Підземний простір: актуальні виклики сьогодення» – із різних областей нашої держави презентували доповіді, присвячені науковому вивченню підземного простору та музеєфікації підземного простору й включення його до туристичної галузі. Багато виступів викликали жваве обговорення серед присутніх, учені ставили доповідачам чимало запитань та дискутували з важливих для них питань.

Теми для обговорення на конференції включали наступні питання:

  •  Практики освоєння підземного простору стародавніх часів;
  •  Захоронення та кладовища;
  •  Господарське використання підземного простору;
  •  Підземелля та видобування корисних копалин;
  •  Ядерна енергетика та підземелля;
  •  Місто та підземний простір;
  •  Транспортна інфраструктура під землею;
  •  Підземні приміщення маєтків та їх призначення;
  •  Військові конфлікти та організація безпеки під землею;
  •  Релігійні, культові та таємні об’єкти в підземеллі;
  •  Підземна архітектура;
  •  Підземний простір, вплив на екологічний стан та охорона навколишнього середовища;
  •  Лікувальне, туристичне та побутове вторинне використання підземного простору;
  •  Наукове вивчення підземного простору (картографування, технології та методики освоєння і підземного будівництва, вплив науково-технічної революції на освоєння підземелля).

Членство в громадських організаціях